STRAH – najveći neprijatelj uspjeha?

Bez osjećaja straha, naša vrsta kao i mnoge druge ne bi postojale. Svi se želimo riješiti straha, ali često zaboravljamo koliko nam je on potreban.

Ako prelazite cestu i vidite kako auto juri prema vama bez namjere da zakoči, prestrašiti ćete se. U tim trenucima, imate razloga za strah. Vaše tijelo će automatski reagirati na taj podražaj. Vaše nadbubrežne žlijezde će u krv ispustiti hormon adrenalin, srce će vam naglo početi udarati puno brže kako bi mišićima dalo više krvi i time više snage, disanje će vam se ubrzati kako bi imali više kisika i time više energije, zjenice će vam se proširiti kako bi bolje percipirali situaciju i tada je takva stresna reakcija korisna. Možda ćete osjetiti početnu ukočenost, ali ubrzo nakon toga osjetiti ćete vrlo snažan poriv da bježite, jer to je ono za što vas je vaše tijelo u prethodnoj sekundi pripremilo. Bori se ili bježi! U tim trenucima ne razmišljate, nego reagirate, a isti se proces u većoj ili manjoj mjeri javlja i u drugim situacijama te osim već spomenutih fizičkih simptoma, strah se manifestira i kroz opsesivna razmišljanja ili vjerovanja.

Kada dopustimo da strah zavlada našim umom, postajemo zarobljenici naših vlastitih misli. Strah je emocija, a emocije su rezultat naših vlastitih misli. Je li strah od promjene stvorilo zabrinutost ili ima štetan učinak na vaš život? Često sve dok radimo unutar naših okvira iskustva i znamo kako, sve je dobro. Strah počinjemo osjećati kada ne znamo što učiniti radi našeg ograničenog iskustva i tada u specifičnoj situaciji nismo u mogućnosti reagirati racionalno na najoptimalniji način već reagiramo iracionalno u funkciji preživljavanja.

Kada smo emocionalno vezani za stvari, ljude, posao itd. teško prihvaćamo promjenu jer ne želimo izgubiti uloženi trud i vrijeme. Ono čega se najčešće bojimo je da promjenom izgubimo osjećaj sigurnosti, samopouzdanje i samopoštovanje, dnevnu rutinu, povezanost sa drugim ljudima na poslu…, a emocije koje se pojavljuju tijekom promjene mogu varirati od iščekivanja, predviđanja sve do osjećaja paralize.

Za početak trebate prihvatiti da je strah neizbježan dio promjene. Nemojte blokirati niti bježati od situacija koje izazivaju strah. Shvatite da je strah normalan. Svatko se boji ako počinje nešto novo, strah zapravo počinje gdje znanje prestaje. Strah je naš prijatelj, on počinje gdje znanje prestaje, i govori nam da budemo oprezni, da se informiramo, pripremimo za neizvjesnosti i opasnosti na putu te poduzmemo odgovarajuće akcije. Ukoliko ga potisnete, negirate, odbacite postat će vam najveći neprijatelj uspjeha. Strah je poput znaka na cesti “stop”, možemo ga iskoristiti sebi na korist ili na štetu, možemo odustati ili hrabro zakoračiti u novu avanturu. No potrebno je dobro znati iščitati što nam zapravo strah govori, koliko je realan ili iracionalan. I ključno je kako postupiti u toj situaciji. On nikada potpuno ne nestaje, ali s vremenom se smanjuje. Strah od neuspjeha ovisi od pojedinca do pojedinca i može blokirati čovjeka u rastu da napravi bilo kakvu promjenu ili progres. Strah od neuspjeha uključuje sumnje o tome koliko smo zaista vrijedni i sposobni ostvariti neki cilj, a također uključuje i strah od postizanja onih stvari koje zaista želimo.

Kada se mijenjate, odnosi oko vas će isto biti prisiljeni na promjenu. Neki prijatelji će uvijek navijati za vaše napredovanje dok postoji mogućnost da neki neće jer bi mogli osjetiti zavist i ljubomoru i pokušati vas odgovoriti od bilo kojeg napredovanja u životu. Ako netko nije doživio uspjeh može vas uvjerit da nećete ni vi. Ako pokušate nešto neobično sa svojim životom i kažete ljudima da ćete to učiniti, postoji mogućnost da ćete biti ismijani i posramljeni. Ljudi nam mogu reći da se nešto ne može, jednostavno zato što nisu sami to pokušali ili nisu vidjeli da je netko u tome uspio.

I kao što je Edison rekao na komentare nakon bezbroj pokušaja kada nije dobio žarulju: “Pronašao sam još jedan način na koji se NE može napraviti žarulja”.

On se nije bojao neuspjeha, vidio je u njemu povratnu informaciju, lekciju i mogućnost da se usavrši i bude još bolji. Često je u podlozi straha od neuspjeha perfekcionizam, stav da stvari moraju biti savršene već iz prvog pokušaja.

Kako savladati strah?

Kada nastupa strah važno ga je osvijestiti. Uhvatite se što sami sebi govorite. Npr. “Strah me je”, “Ne mogu ja to”, “To nije moguće ostvariti” itd. Jeste li imali kad ovakav dijalog u svojoj glavi? I što si to više govorite to više strah raste. Ako možete sami sebe uhvatiti u tom unutarnjem dijalogu tada ga možete i preusmjeriti.

Strah je uvijek anticipacija manje ili više izgledne posljedice. Identificirajte čega točno vas je strah. Sve što vam padne na pamet kod prepoznavanja straha zapišite. To će vam pomoći da poduzmete prikladne korake kako bi spriječili da strah postane realnost. Kada ih nabrojite i zapišete na papir, opišite svaku stavku. Čega točno vas je strah? Zapišite nekoliko mogućih scenarija koje ste zamislili.

Poduzmite mjere za sprečavanje da strahovi postanu realnost.

Kada se jednom suočite sa strahom vidjet ćete da je on često prenapuhan. Bojimo se nepoznatog a zapravo nam fali iskustvo, informacije i podrška. Često u situaciji promjene u glavi režiramo odnosno konstruiramo potencijalne scene odnosno ishode, drugim riječima snimamo dramu ili u najgorem slučaju horor film. U tom mentalnom filmu nismo samo redatelj već i glavni glumac. Taj film nam tada postaje naša stvarnost, no treba se sjetiti da je to još uvijek stvarnost koju smo mi sami kreirali u našim glavama i da bi netko drugi možda na tu istu situaciju gledao potpuno drugačije. Pokušajte se odmaknuti od problema, zamislite da to što vas muči ustvari muči vašeg prijatelja ili prijateljicu, pitanje koje si postavite: „Što bi mu/joj savjetovali?“ Ponekad je lakše pronači rješenje problema ako napravimo odmak jer samim time umanjujemo emocionalni doživljaj što nam omogućava pronaći konstruktivnije rješenje.